Stel de AP heeft een onderzoek gedaan en besluit om een boete op te leggen (zie onder "Toezichthouder" voor de gang van zaken tijdens een onderzoek). Wat doet u dan?
De AP legt een administratieve boete op. Volgens de wet, de Wbp, doet de AP dit in een beschikking. In deze beschikking behoort ook te staan wat uw mogelijkheden zijn om het besluit tot boete oplegging aan te vechten. Het gaat om een boete van een bestuursorgaan. Dit betekent dat als u het niet eens bent met de boete u volgens de regels van het bestuursrecht eerst bewaar kunt maken en daarna nog in beroep kunt. Dit zal dus in de beschikking worden vermeld.
Bezwaar en later beroep aantekenen doet u schriftelijk.
Belangrijk: het maken van bezwaar en instellen van beroep heeft schorsende werking. Of te wel, gedurende het bezwaar en beroep hoeft u de boete niet te betalen.
Het instellen van bezwaar en beroep is aan termijnen gebonden. Dit staat in het boetebesluit of in het besluit op bezwaar vermeld. Reageert u na deze termijn dan zal het bezwaar of beroep niet ontvankelijk zijn en staat de boete vast.
Belangrijk: De AP heeft boetebeleidsregels gepubliceerd. Hieruit blijkt dat het vooral van de feiten en omstandigheden afhangt hoe hoog een boete is. Maak dus niet alleen bezwaar tegen de boete zelf, maar ook tegen de hoogte.
De AP kan niet onbeperkt boete's opleggen. Indien een overtreding meer dan vijf jaar geleden is begaan, dan is de bevoegdheid tot het opleggen van een boete vervallen. De nieuwe algemene boetebevoegdheid mag alleen worden gebruikt bij overtredingen die ná 1 januari 2016 zijn geconstateerd.
Bijgaand treft u nog een keer het overzicht van de verplichtingen uit de wet en bijbehorende boetebedragen aan.
Download: .